dinsdag 1 september 2015

De eerste colleges

Hallo iedereen!

Het is 1 september, het begin van mijn minst favoriete maand. Waarom? De alledaagse verplichtgelukkige!  na een lange, ontspannende vakantie weer tevoorschijn. School, vroeg opstaan, huiswerk, saaie academische artikelen doorspitten... Daarom had ik absoluut geen zin in de eerste colleges. Gelukkig kijk ik er na de eerste dagen heel anders tegenaan!

Gisteren was een typische maandag: regenachtig, druilerig, saai, vermoeiend, verre van productief... Zucht. Na een gezellige, maar nerveuze lunch met Inna (een leuk Italiaans meisje dat Zweedse taal en literatuur studeert), gingen we op zoek naar boeken voor haar college. Die waren echter nergens te bekennen. Na drie bibliotheken en twee boekhandels gehad te hebben, waren we moe, natgeregend en had Inna nog steeds geen boek gekocht. Inmiddels was het bijna vijf uur, wat betekende dat ik op weg moest naar een introductiecollege van Swedish for Exchange Students. Hier hadden we vorige week een toets voor gemaakt, die bepaalde op welk niveau (1 t/m 5) je les zou krijgen. Ik had niveau 5 gehaald (yay!) wat betekende dat mijn groep als laatste aan de beurt was bij het nagaan van de lijst met studenten. Toen we daar waren aangekomen, werd mijn naam echter niet genoemd... Dat betekende dat ik nog langer moet wachten, tot ik eindelijk mijn naam op de lijst kon schrijven. Inmiddels was het zes uur en wilde ik maar wat graag naar huis! Een lekkere hawaiipizza (tot ongenoegen van Inna, want fruit hoort niet op een pizza) en een Skypesessie met Alwin maakten de dag toch nog goed.

Vandaag was het gelukkig een stuk leuker! Ik kon eerst lekker uitslapen, omdat mijn college pas om een uur begon. Na een lekker ontbijtje fietste ik naar de universiteit, twintig minuten heuvelopwaarts (Lund is een heuvel, ik woon onderaan en de letterenfaculteit is bovenaan...), en kwam ik hijgend en puffend aan bij mijn vriendin Yolaine. Samen met haar volg ik Viking Age Scandinavia, een college dat speciaal voor buitenlandse studenten is (maar er zijn ook een paar Zweden). Het wordt dus in het Engels gegeven. De helft van de klas komt uit de VS, maar er waren ook drie andere Nederlanders :) De eerste les was echt ontzettend interessant! De docent nam het rooster met ons door (waar twee museumbezoeken en een excursie in staan!) en daarna hadden we een discussie over het stereotype van de Vikingen. Die stereotypes zullen we gaan bespreken in de colleges, zodat we uiteindelijk zien waar deze op gebaseerd zijn, en hoe de Vikingen nu echt leefden. Meteen na de les (oké, na een theepauze met Yolaine) kocht ik het boek The Oxford Illustrated History of the Vikings van Peter Sawyer, een van de twee boeken die we moeten lezen voor deze les.

Viking Age Scandinavia en Swedish for Exchange Students zijn de enige twee vakken die ik dit blok volg, in de volgende helft van het semester zal ik twee linguïstiekvakken gaan volgen (in het Zweeds). Ik heb nu elke maandag en woensdag vrij! Tijd om te chillen, te winkelen en af te spreken met vrienden! Ahum, ik bedoel, dit zorgt ervoor dat ik genoeg tijd heb om academische artikelen door te spitten ;)

Tot de volgende blog (psssst die komt morgen)!
Monica

update: ik was vandaag (woensdag) ziek, dus vandaar was er geen nieuw bericht. Ik voel me nu al stukken beter gelukkig!

4 opmerkingen:

  1. Fijn dat t meevalt, klinkt interessant die Vikingen (en heel gezellig zo met thee en pizza :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh, wat tof! En handig, dan weet ik meteen welk boek ik eens moet opzoeken om mijn Viking-kennis op te poetsen. :D

    BeantwoordenVerwijderen