maandag 10 augustus 2015

De eerste dagen in Lund

Hallo allemaal! :)


Na een week van tassen inpakken, uitpakken en de helft er toch weer inproppen, afscheid nemen van vrienden en formulieren laten ondertekenen (diepe, diepe zucht) was het eindelijk zover. Zaterdagochtend (of liever gezegd nacht) vertrokken mama, tante Nienke en ik in een volgepakte auto naar "het beloofde land": Zweden! Na elf (!) vermoeiende, regenachtige, maar erg gezellige uren arriveerden we in Lund. We besteedden een stressvol uurtje aan de zoektocht naar de sleutel van mijn kamer, maar toen dat eindelijk gelukt was konden we ontspannen met koffie in de tuin - inmiddels was het erg mooi weer.


Zondags gingen we (na een grote schoonmaak) de stad in. Er waren zelfs winkels open, wat erg fijn was (Drachten... regel dat). We vonden na even zoeken het turistbyrå, waar we allemaal foldertjes en kaarten van de stad vonden. Bij Lagerhaus (zie lagerhaus.se), vergelijkbaar met Dille en Kamille en Søstrene Grene, kochten we onder andere een ontbijtkommetje en leuke Iittala-achtige mokken. We lunchten op een terrasje in het centrum bij de place to be genaamd VED, waar ze heerlijke burgers verkochten.

We bekeken ook de prachtige universiteitsgebouwen, omgeven door bomen en midden in het centrum. Tijd voor wat feitjes: Het witte gebouw is het hoofdgebouw, afgebouwd in 1882. Helgo Zetterval is de architect, en het is duidelijk dat hij van de klassieke stijl hield: zuilen en beelden versieren het hele gebouw, waardoor het een statige indruk geeft. Het bruine gebouw lijkt op een kasteel, en weet je waarom? Het is ook een kasteel! Het werd van 1578 tot 1584 gebouwd als residentie voor Koning Fredrik II van Denemarken. Na een tijd in privébezit is het overgedragen aan Koning Karl XI.Na een enorme lading boodschappen gehaald te hebben gingen we terug naar mijn kamer, waar we koffie dronken met kanelbullar. Het was nog steeds heerlijk weer, dus we zaten in de tuin, waar ik een heerlijke shiatsu-behandeling voor mijn nek kreeg van mijn tante (In Je Element *kuch* reclame *kuch*). Een aanrader ;) (nee maar echt).

Toen we alle boodschappen enigszins hadden opgeruimd reden we weer naar het centrum om een hapje te eten (maar ook niet meer dan een hapje - die burger was erg groot). We deelden een garnalensalade en een kip-pestowrap bij the Wrap House (of iets dergelijks). Om-nom-nommmm.
Daarna gingen we nog even langs de ICA (die tot 23 uur open is!) om wat laatste boodschappen te halen. De volgende ochtend - vandaag - vertrokken mama en tante Nienke in alle vroegte weer naar huis, dus nu begint het avontuur pas echt!

Ik ben benieuwd wat er allemaal gaat gebeuren in dit halfjaar :) Als jij dat ook bent, ben je altijd welkom op deze blog om te lezen wat ik in mijn schild voer!

Hej då!
Monica

{this post in English}


Geen opmerkingen:

Een reactie posten